Chcesz odżywiać się jeszcze zdrowiej? W takim przypadku nie zapomnij o tym, aby w twojej diecie znalazł się młody zielony jęczmień. Dlaczego warto z niego korzystać?
Jęczmień jest zbożem uprawianym przez ludzkość już od wieków. Posiada szerokie zastosowanie, między innymi jako zboże do wypieku pieczywa, przy produkcji kasz, paszy.
Aktualnie roślina ta przeżywa swój renesans – szczególnym zainteresowaniem cieszy się młody zielony jęczmień. Czym dokładnie jest taki jęczmień i jakie posiada właściwości? Zapraszamy do sprawdzenia razem z nami!
Czym jest młody zielony jęczmień?
Pod pojęciem takim jak młody zielony jęczmień skrywa się jęczmień, który dopiero zaczyna swój cykl wzrostowy, dlatego też nadal ma swój intensywny, zielony kolor – stąd także jego nazwa.
Za kolor młodego jęczmienia odpowiada zawarty w nim chlorofil – ten składnik cechuje się wieloma właściwościami prozdrowotnymi, które powodują, że młody zielony jęczmień jest tak wartościowym składnikiem diety każdego człowieka.
Główne właściwości chlorofilu:
- pomaga w leczeniu anemii
- neutralizuje toksyny i pomaga w ich usuwaniu z organizmu
- wspomaga działanie układu krwionośnego
- przyspiesza gojenie się ran
- działa pozytywnie na układ odpornościowy
- posiada właściwości antyoksydacyjne
Oprócz chlorofilu młody zielony jęczmień zawiera również szereg innych składników, które czynią go prawdziwą bombą witaminowo-mineralną. To między innymi witaminy takie jak E, C, K, witaminy z grupy B, beta-karoten, żelazo, magnes, potas i kwas foliowy.
Dzięki dużej ilości łatwo przyswajalnych związków młody zielony jęczmień może być traktowany jako naturalny suplement diety.
Warto także wskazać, że w zielonym jęczmieniu znajduje się dużo błonnika pokarmowego. Składnik ten wspomaga metabolizm przez regulację pracy jelit. Dzięki temu jest również pomocny przy odchudzaniu.
Jak włączyć młody zielony jęczmień do swojej diety?
Najprostszym sposobem na to, aby zacząć stosować młody zielony jęczmień, jest zakupienie specjalnych suplementów diety.
W sprzedaży znajdziemy przede wszystkim jęczmień w postaci sproszkowanej – suplement ten powstaje poprzez wysuszenie i sproszkowanie jęczmienia w jego młodej postaci. Zawiera więc wszystkie najważniejsze składniki.
Sproszkowany młody jęczmień można dodawać do różnych potraw, między innymi do koktajli, musli czy do sałatek. W sprzedaży znajdziemy również młody zielony jęczmień w postaci praktycznych kapsułek do połykania.